Stół wiejski na weselu - czy warto go zamówić?

Stół wiejski na weselu - czy warto go zamówić?

Nadeszły czasy, gdzie niemalże na każdym weselu spotykamy się ze stołem wiejskim. Można nawet powiedzieć, że dziś stół wiejski na weselu to podstawa. Okazuje się, że stół ten jest świetną atrakcją kulinarną. Uginający się pod ciężarem wyłożonych kiełbas, baleronów, boczków, szynek, smalcu cieszy się popularnością wśród wszystkich smakoszy tradycyjnego, swojskiego polskiego jadła.

Co to jest stół wiejski?

Stół wiejski jest dla wielu gości weselnych miłą niespodzianką, gdyż nie każdy ma możliwość degustacji swojskich wyrobów. Ponadto nie zawierających konserwantów. Ten drewniany stół pościelony jest bawełnianym obrusem, który przepełniony jest specjałami domowej roboty. Nad nim jest umocowana deska, na której powieszone są wyroby. Stojąc przy takim stole przypominamy sobie czasy naszych przodków.

Idealne miejsce na stół wiejski

Zwykle stół wiejski idealnie komponuje się w karczmach lub restauracjach w klimacie górskim. Lecz nic nie stoi na przeszkodzie. Stół wiejski jest na tyle popularny i rozchwytywany, że niemalże w każdej restauracji jest zaprojektowany kącik specjalny na swojski stół.

Kompozycja stołu wiejskiego czyli co znajduje się na stole wiejskim

Menu stołu wiejskiego może się różnić specjałami regionów, firm, bądź sposobem przygotowywania jedzenia. Pamiętajmy, że im bogatsze menu tym cena będzie wyższa.

Oto przykładowe menu, które można sobie dowolnie skomponować:

  • Chleb wiejski prosto z pieca przygotowany na zakwasie
  • Swojskie masło
  • Kaszanka
  • Smalec ze skwarkami i cebulą
  • Ogórki małosolne lub kiszone
  • Żeberka wędzone
  • Boczek wiejski
  • Pieczone prosię
  • Kabanosy wiejskie
  • Szynka wędzona
  • Polędwica chłopska
  • Pasztet wiejski
  • Kiełbasa wiejska/ czosnkowa/ myśliwska/ jałowcowa
  • Twaróg wiejski
  • Salceson
  • Musztarda/ Chrzan/
  • Ćwikła/ Buraczki
  • Bimber/ Śliwowica/ Nalewki
  • Oprócz tego na swojskim stole mogą także się pojawić pierogi, bigos, sałatka jarzynowa, gulasz, żurek.


Jaka jest cena wiejskiego stołu?

Wynajęcie stołu swojskiego na wesele kosztuje mniej więcej 500 zł, ale wszystko zależy czy weźmiemy podstawowy pakiet czy wzbogacimy dodatkowymi potrawami lub ilościami. Są firmy, które przygotowują swojski stół dla określonej liczby gości, wówczas za osobę zapłacimy ok. 15 zł.

Są pary, które stół wiejski wykonują samodzielnie lub z pomocą rodziny. Wówczas koszt takiego stołu jest znacznie niższy. Zanim jednak podejmiemy decyzję to warto uzgodnić szczegóły z managerem restauracji/ sali weselnej może być tak, że lokal posiada taki stół i nie ma możliwości samodzielnego stworzenia go.

Stół wiejski co prawda zwiększa koszty wesela, ale jest także doskonałą atrakcją. Dlatego warto przemyśleć dodatkową propozycję weselnego menu.


« powrót do: Artykuły
projekt i realizacja Arena Internet | hosting HostingFirmowy.pl
Partnerzy
[zamknij]