Weselne menu - trendy i propozycje na 2018 rok

weselne-menu-trendy-i-propozycje-na-2018-rok

Jedzenie to jeden z najczęściej komentowanych elementów podczas przyjęcia weselnego. Sprawdź, jakie menu wybrać, o czym warto pamiętać i jakie atrakcje zorganizować dla weselnych Gości. 



Co należy uwzględnić podczas ustalania menu weselnego? 


    Tylko ten, kto nie organizował jeszcze wesela myśli, że wybór menu na przyjęciu należy do tych łatwiejszych i przyjemniejszych zadań. Nie jest to jednak tak błaha sprawa jak mogłoby się wydawć. Nie łatwo jest bowiem dogodzić różnym gustom naszych Gości, których często jest np. ponad 100. W tym temacie liczą się nie tylko preferencje kulinarne zaproszonych, ale i pora roku w jakiej odbywa się przyjęcie. Inne dania pasują latem, kiedy jest ciepło, a inne zimą i jesienią. Warto wykorzystywać również sezonowe warzywa i owoce, które na pewno będą smakować znacznie lepiej niż poza sezonem. 

    Bardzo ważnym elementem podczas planowania menu jest czas trwania przyjęcia. Jeśli przewidujemy zabawę do białego rana, warto zapewnić naszym Gościom ciepłe i pożywne przekąski również w nocy. Bardzo dobrze widziane jest stworzenie małej informacji w formie menu na stołach. To pomoże zaplanować Gościom wieczór. Nie zapominajmy uwzględnić w takiej informacji ewentualnych atrakcji kulinarnych wieczoru – będziemy mieli pewność, że nie ominą one zaproszonych. 

    Obecnie, coraz większą popularnością cieszy się trend związany z wegetariańskim menu. Warto zatem pomyśleć też o propozycjach potraw bezmięsnych lub uwzględniających zgłoszone przez Gości np. alergie. Szczególnie ważny jest obiad weselny, który jako pierwszy serwowany posiłek powinien być zaskakujący, smaczny i syty. Dobrą opcją jest również zaserwowanie obiadu w formie dań na półmiskach. Dzięki temu Goście mogą sami dokonać wyboru.  


Na jakie dania najczęściej decydują się Państwo Młodzi ustalając menu weselne? 


    Wiele par przychodząc na konsultację z Szefem Kuchni na wstępie prosi o dania proste i niewyszukane. Padają wtedy sztampowe potrawy, takie jak kotlet de volaille, rosół czy inne dobrze znane, weselne przysmaki. Trudno zaprzeczyć, że są one smaczne, jednak w tak wyjątkowym dniu warto zaserwować coś mniej oczywistego. 

    Takie propozycje wcale nie muszą oznaczać przekroczenia budżetu. Jedynym ograniczeniem jest „fantazja” kucharzy i Pary Młodej. W ten sposób, zamiast tradycyjnego schabowego namawiamy na eskalopkę ze szparagami zapiekaną z serem dor blue czy mozarellą. Klasyczny rosół zamieniamy na bulion królewski z kołdunami, a zamiast deseru w postaci nieco opatrzonej już szarlotki serwujemy tajskie lody. Szef Kuchni, jako kulinarny autorytet z przyjemnością zaproponuje menu dostosowane do wymagań Gości. Organizując wesele w hotelu, warto skorzystać z doświadczenia profesjonalistów.  


Czym jeszcze możemy zaskoczyć Gości? 


    Jeśli zależy nam na zrobieniu wrażenia na uczestnikach przyjęcia oraz nadaniu mu wyjątkowego i niezapomnianego charakteru Specjaliści sieci Qubus Hotel podpowiadają, jakie atrakcje cieszą się największą popularnością. 

    Pary Młode, które mają słabość do słodkości, znajdą dla siebie cały przekrój możliwości. Fontanna czekoladowa w połączeniu z owocami to niespodzianka, która zadowoli podniebienia nie tylko dorosłych, ale i dzieci. Różnego rodzaju candy bary to również ciekawa alternatywa dla standardowych pater z ciastami. Konstrukcje przygotowywane przy udziale muffinek i donut’ów są nie tylko pyszne, ale i efektowne. 

    Jeśli Państwo Młodzi nie wyobrażają sobie wesela bez wytrawnych przekąsek, a nie są entuzjastami staropolskich przysmaków, Szef Kuchni może przygotować również stół śródziemnomorski z bogactwem owoców morza. Mniej popularna, ale równie wykwintna, francuska wersja bazuje na dojrzewających serach oraz delikatnych terrinach. Nic jednak nie zrobi na Gościach takiego wrażenia, jak profesjonalny pokaz. Ciekawostką podczas jednego z przyjęć w sieci Qubus Hotel był pokaz sztuki robienia sushi na żywo prezentowany przez Szefa Kuchni. Następnie Goście degustowali przygotowane sushi rolls. Wszyscy byli zachwyceni. 

    Podobnie jest w przypadku prezentacji live cooking’u. Pokaz flambirowania jest imponujący. Wykonany na przyciemnianej sali robi piorunujące wrażenie i nie jest tak często spotykany jak inne atrakcje. Ciekawe show przygotowują też barmani podczas pokazów flair i miksowania. Tutaj także korzyść jest podwójna – Goście nie tylko mają okazję spróbować kolorowych koktajli, ale też obejrzeć ich fantazyjne wykonanie. 


Co z menu dla dzieci podczas wesela. Czy warto przygotować oddzielne potrawy dla najmłodszych Gości? 


    Dzieci to równie ważni Goście, dlatego warto o nich pomyśleć i przygotować im takie dania, jakie lubią. Oprócz smaku, liczy się również to, jak potrawy prezentują się na talerzu. Jeśli na weselu zagości większa liczba dzieci, warto pomyśleć o tym, jak umilić im czas podczas posiłku. Samodzielne dekorowanie gofrów, to nie tylko świetna zabawa, ale i nauka kreatywności. Każdy maluch sam zadecyduje na jakie dodatki ma ochotę. Taka niespodzianka sprawi, że najmłodsi Goście również długo nie zapomną tego ważnego wydarzenia. Jeśli Para Młoda chce sprawić, by dzieci poczuły się wyjątkowo, warto zapewnić im miejsce przy stołach, nie zapominając jednocześnie o przygotowaniu odpowiedniej przestrzeni do zabawy. W hotelach znajdują się kąciki zabaw, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim maluchom.  


Czy organizując wesele warto umówić się na wcześniejszą degustację? 


    Oczywiście! Jedzenie na weselu to w końcu jedna z najważniejszych rzeczy. Dlatego zamiast słuchać opinii innych, warto przekonać się o smaku oraz wyglądzie potraw osobiście. Niewiele miejsc oferuje jednak takie usługi. Sieć Qubus Hotel zachęca do degustacji oraz ustalania szczegółów z Szefem Kuchni. Takie spotkania to doskonała okazja do przedstawienia swoich oczekiwań oraz kulinarnych preferencji. Daje też możliwość wypróbowania mniej oczywistych dań oraz ciekawych propozycji, które być może okażą się strzałem w dziesiątkę. Bez wątpienia jest to również gwarancja zadowolenia zarówno Pary Młodej, jak i weselnych Gości.