Definicją udanego wesela jest świetna muzyka i pyszne jedzenie. Na tych dwóch aspektach nie można oszczędzać, gdyż to właśnie na nich najbardziej skupiają się goście weselni. Z wyjątkiem dań serwowanych i przystawek, warto pamiętać o kącikach tematycznych. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się słodki stół. Znajdują się na nim same pyszności: ciasta, cukierki, babeczki, mini deserki w pojemniczkach, cake popsy i wiele innych pyszności. Jeśli chcielibyście zaaranżować słodki stół a nie wiecie, jak to zrobić, przygotowaliśmy dla Was praktyczny poradnik z ciekawymi inspiracjami.
Candy bar pełni nie tylko funkcję kulinarną ale również dekoracyjną. W jednym miejscu znajdują się wszystkie słodkości a goście mogą wybrać, na co mają ochotę. Z wyjątkiem funkcji praktycznej, candy bar pięknie się prezentuje i dla wielu osób to dodatkowa atrakcja weselna. Warto wspomnieć, że decydując się na słodki stół na wesele, możemy wybrać jego kolorystykę. Jeśli planujecie przyjęcie w barwach złota i zieleni, nic nie stoi na przeszkodzie, aby słodkości wykonano w podobnych kolorach.
Choć niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy, candy bar różni się od słodkiego stołu. Pojawiają się na nim głównie cukierki, lizaki, pianki lub żelki. Candy bar częściej spotkamy na mniejszych przyjęciach okolicznościowych. Idealnie wpisuje się w klimat komunii, chrzcin lub baby shower. Słodki stół jest bardziej rozbudowaną wersją. Pojawiają się na nim ciasta, małe deserki, tartaletki, bezy, mini desery w kieliszkach lub monoporcje w kubeczkach. Można wzbogacić go o tradycyjne wypieki: serniki lub brownie. Słodki stół jest idealną propozycją na wesela – na pewno każdy gość znajdzie coś dla siebie.

Wygląd słodkiego stołu zależy od Waszych preferencji. Postawcie na kolory, które najbardziej się Wam podobają. Planując słodki stół warto zastanowić się nad ilością deserków. Należy wyliczyć ją na podstawie liczby gości. Szacuje się, że na każdą osobę powinny przypadać 2-3 porcje. Jak już wcześniej wspomnieliśmy – słodki stół to świetna dekoracja weselna. Powinien znajdować się w niedalekiej odległości od stołów dla gości. Obok niego można zaaranżować ściankę do zdjęć lub zorganizować kącik z zimnymi napojami.
Wygląd słodkiego stołu najlepiej dopasować do rodzaju przyjęcia. Jeśli organizujecie rustykalne wesele, warto zorganizować stół tematyczny w kolorach brązu i beżu. Możecie udekorować go polnymi kwiatami a także ułożyć deserki na plastrach drewna. Niektóre dekoracje możecie zrobić własnoręcznie. Wykonajcie etykiety z nazwami słodkości a także girlandy. Akcesoria na słodki stół są koniecznością, o której nie możecie zapomnieć: patery, szczypce, łopatki i talerze to podstawowa zastawa.
Na słodkim stole może znaleźć się wiele pyszności:
Wybierając smaki deserków możecie inspirować się porą roku i sezonowością produktów. W lato królują truskawki, maliny, jeżyny i borówki, dlatego warto je wykorzystać w formie owocowego stołu. Zima kojarzy się z Bożym Narodzeniem, zapachem piernika i cynamonu. Na słodkim stole warto umieścić słodkości z dodatkami przypraw korzennych i suszonych owoców.

Czy zauważyliście, że mini deserki na słodki stół stały się bardziej popularne niż ciasta? Goście chętniej po nie sięgają i nietrudno zauważyć, że znikają jako pierwsze. Ich wybór to strzał w dziesiątkę, gdyż wyglądają bardzo efektownie. Desery mini można wykonać
w dowolnym kształcie oraz wybrać konkretny smak. Świetnie prezentują się na słodkim stole a forma ich podania sprawia, że łatwiej je skonsumować.
Desery mini można podać w kilku wariantach:
Mini deserki na słodki stół muszą wyglądać efektownie. Nie bójcie się eksperymentować. Postawcie na smaki, które zaskoczą Waszych gości:
Aby podane deserki wyglądały bardziej apetycznie, możecie udekorować je świeżymi lub suszonymi owocami, płatkami róż lub wiórkami kokosowymi.

W tym ważnym dniu warto pamiętać o najmłodszych uczestnikach wesela. Słodki stół dla dzieci na pewno przyciągnie wielu maluchów. Aby jeszcze bardziej zainteresować ich jedzeniem, warto postawić na kolorowe kompozycje: galaretki, owoce, lizaki. Produkty powinny być barwne i wyglądać apetycznie. Pamiętajcie, że niektóre mini deserki dla dzieci należy wykonać bez cukru i glutenu. Znajdą się osoby mające alergie pokarmowe i dlatego warto opisać, co zawiera każdy deser.
Wygląd słodkiego stołu powinien pasować do przyjęcia:
Na każdym słodkim stole powinny znaleźć się tabliczki z nazwą deseru. Możecie też wykorzystać toppery lub figurki.
Jeśli planujecie zatrudnić cukiernie na wesele, która przygotuje dla Was słodki stół, musicie liczyć się z tym, że koszt będzie wyższy, niż gdybyście wykonali wszystko sami. Biorąc pod uwagę, że na jedną osobę przypadają 2-3 porcje, koszt może wynosić od 20-30zł/os. Końcowa kwota będzie uzależniona od rodzaju deserów, na jaki się zdecydujecie. Kwota za słodki stół nie obejmuje jedynie jedzenia ale również dekorację i stylizację stołu: patery, talerze, obrusy.
Aby nieco zaoszczędzić, warto zacząć organizację dużo wcześniej. Zaplanujcie, jakie słodkości pojawią się na weselu i obliczcie, które najlepiej wyjdą cenowo. Opakowania
i pojemniczki możecie zamówić hurtowo – dzięki temu koszt będzie niższy. Warto poszukać dekoracji w popularnych sieciówkach – czasami można znaleźć wiele produktów w dobrej cenie. Tabliczki z informacjami o słodkościach możecie wykonać własnoręcznie a patery czy talerze najlepiej wypożyczyć.
Jeśli budżet Wam na to pozwala i pragniecie, aby candy bar wykonał profesjonalista – nic nie stoi na przeszkodzie. To spora zaleta, gdyż nie musicie przejmować się, że coś pójdzie nie tak i zostawiacie słodki stół w rękach osób, które się na tym znają. Jeśli nie planujecie hucznego przyjęcia i macie niski budżet – nic nie stoi na przeszkodzie, aby słodki stół wykonać samemu. Będziecie musieli poświęcić na niego trochę czasu ale finalny efekt na pewno Was zadowoli.