Jedną z najciekawszych atrakcji na weselu jest słodki stół. Zwykle ustawia się go z boku sali ale wcale nie jest trudno go znaleźć. Słodki stół zawsze pięknie wygląda i przyciąga wszystkie osoby, które lubią od czasu do czasu skusić się na małą przyjemność. To nie tylko miejsce, gdzie można znaleźć pyszne desery – to także estetyczna kompozycja, która cieszy oko i stanowi istotny element dekoracyjny całej sali weselnej.
Z pewnością zauważyliście, że znajduje się na nim wiele pyszności: babeczki, ciasta, ciasteczka, muffinki, tartoletki czy cake popsy. To właśnie na nich chcielibyśmy się dziś skupić. Lizaki cake pops są coraz bardziej popularne na przyjęciach – ich urok tkwi w prostocie, a jednocześnie dają niemal nieograniczone możliwości ozdabiania. Niezależnie od motywu przewodniego wesela, z łatwością dopasujecie je do klimatu uroczystości.
Nie tylko świetnie prezentują się na słodkim stole ale są również idealnym podziękowaniem dla gości weselnych. Można je zapakować indywidualnie i podarować każdemu z uczestników jako uroczy gest wdzięczności. Lizaki cake pops to łatwy w wykonaniu deser a wygląda bardzo efektownie – nic więc dziwnego, że zyskuje na popularności. Jeśli zastanawialiście się, jak zrobić cake pops, w dalszej części znajdziecie dokładne instrukcje, wskazówki, a także gotowy przepis na cake pops, które możecie z powodzeniem wykonać w domu.

Cake pops już od długiego czasu pojawiają się na słodkich stołach. Ze względu na swój niepowtarzalny wygląd, tworzą dekorację weselną, która przyciąga wzrok gości. Lizaki z ciasta mają wiele zalet. Pierwszą z nich jest propozycja podania. Są bardzo wygodne, wystarczy chwycić za patyczek i możemy skonsumować deser bez ubrudzenia rąk. Wygląd zależy od Was: polewa do cake pops może być wykonana w wielu kolorach. Dodatkowym atutem będzie trwałość w opakowaniu, dzięki której lizaki z biszkoptu będą idealnym prezentem dla gości weselnych.
Z pewnością zastanawiacie się czy lepiej byłoby wykonać cake pops samodzielnie czy znaleźć odpowiednią cukiernię specjalizującą się w wypiekach weselnych. Jeśli lubicie spędzać czas w kuchni, nie organizujecie dużego wesela i macie sporo wolnego czasu – nic nie stoi na przeszkodzie, aby samemu przygotować słodycze. Sytuacja wygląda inaczej, gdy wesele będzie huczne i nie przepadacie za pieczeniem. Wtedy najlepiej zlecić usługę cukierni. Koniecznie rozeznajcie się, która z nich będzie najlepsza. Poczytajcie opinie, zapoznajcie się z portfolio i dopytajcie o możliwość personalizacji.

Z chęcią podpowiemy Wam, jak zrobić cake pops, ponieważ nie jest to trudne. Nie każdy wie, że ten deser przygotowuje się z biszkoptu. Możecie wykonać go własnoręcznie. Ciasto na cake pops zawiera jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier oraz sól. Jeśli wolelibyście pójść na skróty, gotowe ciasto możecie zakupić w sklepie. Wtedy oszczędzicie wiele czasu i pierwszy etap macie już za sobą.
Taki przepis na lizaki z ciasta można łatwo modyfikować – zamiast klasycznego biszkoptu możecie użyć ciemnego kakaowego lub czekoladowego. Dzięki temu Wasze cake pops na wesele będą różnorodne smakowo i wizualnie.
Tak jak wspomnieliśmy wcześniej – cake pops wykonuje się głównie z biszkoptu i to właśnie on jest bazą, ale potrzebujecie kilku innych składników do zrobienia masy. Przepis na cake pops zawiera także serek mascarpone. Możecie dodać cukier puder albo aromat waniliowy lub czekoladowy. Pokruszcie ostudzony biszkopt i dodajcie do niego pozostałe składniki. Masa, która powstanie po ich połączeniu powinna być plastyczna jak plastelina. Dzięki temu będziecie mogli przejść do kolejnego kroku i uformować kształt.
Jeśli interesują Was cake pops i jak zrobić je w wersji bezmlecznej, mascarpone możecie zastąpić gęstym kremem kokosowym. Dla uzyskania lepszego smaku warto także dodać drobinki czekolady lub posiekane orzechy. Taka wersja będzie idealna zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Wskazówka: jeżeli masa jest zbyt rzadka – dodajcie więcej biszkoptu, a jeśli zbyt sucha – łyżkę mascarpone lub mleka. To pomoże Wam stworzyć idealne ciasto na cake pops.
Forma do cake pops nie jest konieczna, gdyż kulki można uformować w dłoniach. Ważne, aby każda z nich miała około 20-25 gramów. Po uformowaniu kulek, najlepiej od razu ułóżcie je na tacy i wbijcie patyczki. Gdy już skończycie pracę, należy wstawić je do lodówki na około 30 minut albo na 10 minut do zamrażalki. To sprawi, że cake popsy z biszkoptu będą bardziej „zbite” a ich dekoracja znacznie łatwiejsza.
Zamiast zwykłych patyczków możecie użyć dekoracyjnych słomek papierowych lub plastikowych z ozdobnym zakończeniem. Warto również pamiętać, że przed włożeniem patyczka dobrze jest zanurzyć jego końcówkę w roztopionej czekoladzie – dzięki temu lepiej utrzyma się w środku kulki. Jeśli planujecie większe ilości, forma do cake pops w postaci silikonowej foremki przyspieszy proces przygotowania i zapewni idealnie równe kształty.

Pora na najbardziej artystyczną część: jak ozdobić lizaka? Co wykorzystać i o czym warto pamiętać? Gdy już wyjmiecie cake popsy z lodówki/zamrażalki możecie brać się za dekorowanie. Użyjcie czekolady (mlecznej, gorzkiej albo białej), którą rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Możecie także postawić na bardzo popularną polewę Candy Melts. Jeśli chcecie, aby cake popsy miały ciekawy kolor, warto dodać barwnik spożywczy. Do ich dekoracji możecie wykorzystać cukrowe perełki, kolorowe posypki lub wiórki kokosowe.
Warto pamiętać, że dobrze przygotowana polewa do cake pops powinna być płynna, ale nie za rzadka – zbyt wodnista polewa nie utrzyma się na cieście, a zbyt gęsta nie pokryje go równomiernie. Idealna temperatura rozpuszczonej czekolady lub Candy Melts to około 40-45°C. Jeśli używacie białej czekolady i planujecie ją zabarwić, wybierzcie barwniki w żelu lub proszku – te w płynie mogą spowodować zwarzenie masy.
Jak ozdobić lizaka, aby zachwycał? Po zanurzeniu w polewie, odczekajcie chwilę, aby nadmiar spłynął. Następnie posypcie dekoracjami, zanim polewa stężeje. Możecie tworzyć wzory za pomocą kontrastowych polew – wystarczy cienki woreczek z odciętą końcówką, by dodać esy-floresy lub paski. Do bardziej eleganckich wersji pasują złote i srebrne perełki, jadalny brokat czy ozdoby z opłatka.

Jeśli planujecie cake pops dla dzieci, postawcie na kolorowe posypki, jadalne oczka i tematyczne dodatki – np. mini uszy misia z czekolady, urocze miny wykonane z pisaków cukrowych czy kształty z masy cukrowej. Taki cake pops lizaki na pewno zrobią furorę wśród najmłodszych.
Dla dorosłych można przygotować dekoracje z suszonych płatków kwiatów, orzechów w karmelu czy wiórków belgijskiej czekolady. A jeśli planujecie cake pops na wesele w wersji eleganckiej, warto zadbać o to, aby dekoracje wpisywały się w styl całego wydarzenia. Minimalistyczne białe z akcentem złota, glamour z perełkami i brokatem, rustykalne z lawendą czy zielenią – wszystko zależy od wyobraźni i motywu przewodniego.
Możecie też stworzyć personalizowane lizaki z biszkoptu, np. dodając na nich inicjały Pary Młodej lub małe chorągiewki z imionami. Jeśli szukacie inspiracji na lizaki na prezent dla gości weselnych, warto zaplanować kilka wzorów, by każdy znalazł coś dla siebie.

Sam słodki stół to bardzo ciekawa atrakcja weselna i właśnie dlatego należy się na niego zdecydować. Wyeksponowanie cake popsów nie będzie trudne, gdyż lizaki na pewno przyciągną wzroku wielu łasuchów. Cake popsy z biszkoptu możecie ozdobić pod kolor przyjęcia. Jeśli zdecydowaliście się na złoto i zieleń – wykonajcie je właśnie w takiej barwie. Możecie umieścić cake popsy w akrylowych lub drewnianych stojakach. Jeśli ich nie posiadacie, świetnie sprawdzą się lustra albo tace dekoracyjne.

Warto też zadbać o estetyczne oznaczenia – niewielkie tabliczki z informacją „lizaki z biszoptu” oraz krótkim opisem smaku dodadzą całości elegancji. Jeśli planujecie motyw przewodni wesela, np. vintage czy boho, warto aby lizaki cake pops również wpisywały się w tę stylistykę. W przypadku letnich wesel można również wykorzystać świeże kwiaty lub zioła do dekoracji stołu – doskonale podkreślą delikatność i naturalność lizaków z ciasta.

Lizaki na prezent dla gości weselnych – ciekawa i bardzo smaczna alternatywa, nad którą warto się zastanowić. Każdy z nas uwielbia cake pops i nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać je w formie podziękowań. Możecie zamówić gotowe zestawy albo zrobić je własnoręcznie. Potrzebujecie celofanu, w który zapakujecie słodkości oraz wstążek. Jeśli chcecie, aby prezent był spersonalizowany, możecie zamówić naklejki z Waszymi imionami oraz datą ślubu i nakleić je na podarunek. Ciekawym pomysłem będzie dołączona karteczka, na której podziękujecie za obecność. Pamiętajcie, że takie podarunki są tylko drobnym gestem a bardzo cieszą. Dzięki nim okazujecie wdzięczność gościom, którzy zdecydowali się świętować ten wyjątkowy dzień razem z Wami.
Można również zastosować eleganckie pudełeczka lub woreczki z organzy, w których lizaki cake pops będą wyglądały wyjątkowo stylowo. Jeżeli planujecie większą ilość gości, pakowanie cake pops na wesele możecie wykonać grupowo z pomocą bliskich – będzie to też świetna okazja do wspólnego spędzenia czasu. Dla dzieci warto przygotować wersję z bajkowymi etykietkami, a dla dorosłych – np. z nutką humoru lub cytatem.

Cake pops na wesele to przysmak dla małych i dużych. Doskonale wiemy, że dzieci zawsze sięgają po jedzenie, które przyciąga wzrok, jest barwne i zachęca do zjedzenia. Możecie wykonać cake popsy dla najmłodszych. Wykorzystajcie kolorowe barwniki i posypki. Możecie wykonać je z motywem konkretnej bajki. Im więcej będzie się działo tym lepiej. Cake popsy dla dorosłych mogą zawierać alkohol i powinny być elegancko ozdobione. Najlepiej, jeśli kolorystycznie będą pasować do motywu wesela. Słodki stół dla gości weselnych to atrakcja, z której zawsze chętnie korzystają. Właśnie dlatego powinien odpowiednio się prezentować.
Dla dzieci idealne będą smaki owocowe: truskawkowe, malinowe lub bananowe. Przyda się też forma do cake pops z wizerunkami postaci z bajek. Dorośli z kolei docenią smaki bardziej wyrafinowane, jak tiramisu, espresso czy likier czekoladowy. W wersji premium możecie stworzyć lizaki z biszkoptu z nadzieniem – wystarczy w środku ukryć odrobinę dżemu, kremu lub nawet likieru. Kreatywność przy tworzeniu i dekorowaniu tych małych deserów nie zna granic, a dobrze wykonane cake pops lizaki na długo zapadną gościom w pamięć.